Lakossági napelem befektetés – Sonnekraft kisokos

Napelem befektetés okosan. Természetesen nem a vállalati pénzügyek alapkurzust kívánjuk helyettesíteni, illetve nem is a mi feladatunk ezen a téren továbbképzést tartani, rendkívül röviden megpróbáljuk levezetni, hogy a – környezettudatosság mellett – miért is éri meg gazdaságilag is napelemet telepíteni.

Napelem, mint befektetés?

Az egyszerűség véget tekintsünk a saját leendő napelemünket is üzleti befektetésnek. Majd ezt követően kíséreljük meg a közismert nettó jelenérték (NPV) számítással megfelelő szűkítő paraméterek mentén meghatározni, hogy milyen pénzáramok keletkeznek és mikor és mennyire éri meg számunkra a lakossági napelem telepítése a saját áramszámlánk csökkentése érdekében.

A modellt – az egyszerűség kedvéért – nem bonyolítjuk, feltételezzük, hogy egy kisebb teljesítményű napelem kerül telepítésre, amely csak a saját áramfogyasztásunk egy részét fedezi. Ebben az esetben két tényező határozza meg a „projektünk jövedelmezőségét”.

Egyrészt van egy ún. induló pénzáram” ebben az esetben ez lesz a napelem teljes bekerülési költsége. A végső összeg meghatározásánál ezt majd negatív előjellel vesszük figyelembe. Ez a feladat egyszerűbb része.

A lakossági (saját áramfelhasználást csökkentő) napelemek hozama nem más, mint az általunk ki nem fizetett áramszámla díja. Tehát itt úgy képződik a bevétel, hogy nem képződik kiadás. Ennek a logikának megfelelően érdemes megbecsülnünk, hogy a következő néhány évben mekkora lesz a fogyasztásunk a következő néhány évben. Fontos, hogy áramfogyasztás esetén viszonylag pontosan becsülhetjük a múltbeli fogyasztásból a jövőbeli fogyasztást (természetesen feltételezve, hogy a fogyasztási szerkezetünk érdemben nem változik, azaz nem kerül sem felszerelésre, sem leszerelésre érdemi nagyfogyasztó).

Nettó jelenérték számításnál az a lényeg, hogy egy pontra sűrítsük a bevételeket, azaz a következő néhány év várható kiadásait diszkontáljuk valamilyen diszkontrátával, hogy valóban összevethetők legyenek a jelenben történő kiadásunk reálértékével.

Hogyan tovább?

Az utolsó feladat – és ez a legbonyolultabb – az áram várható árának a meghatározása. Ez azért fontos, mert így tudjuk korrekt módon megközelíteni a tényleges megspórolt áramszámlák valódi összegét. Majd ezeket az évre eső áramszámlákat diszkontáljuk vissza rendre évről-évre az évek függvényében.

Ez valószínűleg bonyolultnak tűnik, pedig annyira nem az, helyesen elvégezni a számítást valószínűleg könnyebb, mint megérteni a leírtakat.… Viszont pontosan a bonyolultság következtében sokat egyszerűsíthetünk egy újabb feltétellel: nyugodtan feltételezhetjük, hogy az áram díja gyorsabban fog nőni %-os formában, mint az általunk használt diszkontráta. Ebben az esetben viszont biztosan alulbecsüljük a bevételeinket, azaz a tényleges számításunktól a valóság csak kedvezőbb lehet.

Innentől viszont már egyszerű a történet: meg kell nézni, hogy nagyságrendileg mekkora teljesítményű napelem kell a céljaink eléréséhez, és ez most mennyibe kerülhet. Majd meg kell néznünk az utolsó évünk tényleges fogyasztását a valóságot tükröző ún. elszámoló számla alapján.

Ettől az általános ismertetéstől természetesen sokkal pontosabb tájékoztatást adnak a Sonnekraft szakemberei – ezzel is elősegítve a megalapozottabb telepítési döntést.

Aktuális hírekért, információkért érdemes követni a Facebook oldalunkat!