Napelemek a Földön – érdekességek a nagyvilágból II. Különleges napelemparkok

Korábbi nagysikerű blogcikkünkben az építészetben megjelenő különleges napelemekről beszéltünk. Jelen cikkünkben érkeznek a különleges napelemparkok, amelyek formaviláguk tekintetében nem nevezhetők átlagosnak.

Mickey egér – Florida, USA

2018-ban a Disney létrehozott 50 megawattos napelemes létesítményt, amely több mint félmillió napelemből áll, közvetlenül a Disney Animal Kingdom mellett.   

A “hétköznapi” napelemparkok mellett találkozhatunk olyan különleges alakú építményekkel, mint például a Disney ikonikus alakja, a Mickey egér.

A park 89.000 m2-en terül el és 48.000 panelből áll, melyek 1000 háztartást látnak el árammal. Méretéből adódóan az űrből is látható.

A Disney célja, hogy 2020-ra a felére csökkenti a nettó üvegházhatású gázkibocsátását kibocsátását 2012-es értékhez képest.

A Disney napenergiával és megújuló energiával kapcsolatos erőfeszítései nem korlátozódnak Floridára. Tokióban a Disneyland elektromos parádés fényshow-ját nyolc épülettetőről származó napelemek táplálják, amelyek több mint 600 kilowatt energiát termelnek. Európában a Disneyland Paris geotermikus energiát használ két vidámparkjának és egy szállodájának energiaellátására.

A sanghaji Disney Resortban egy kombinált hűtő- és fűtőmű 60 százalékkal csökkenti a kibocsátást – részben a hulladékhő energiává történő alakításával. A Disney három új tengerjáró hajót is épít, amelyek tisztán égő cseppfolyósított földgázzal működnek majd, amikor 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban tengerre indulnak. De a zöldítés nem mindig működött tökéletesen a Disney-nél. Például 2015-ben, amikor először próbálta „zöldíteni” buszflottáját, a vezetők úgy gondolták, hogy a megoldást az elektromos buszok jelenthetik. Felfedezték azonban, hogy az elektromos buszok nem képesek annyira csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, mint a használt étolajból és a nem fogyasztható élelmiszer-hulladékból készült megújuló üzemanyagok felhasználásával. Míg egyes megújuló energiák szószólói azt szeretnék, ha a Disney még többet tenne a fosszilis tüzelőanyagoktól való függésének csökkentése érdekében, a Disney ezen a területen való vezetése valószínűleg másokat is bátorít. „Amit a Disney tesz, az fontos része annak a trendnek, amely megváltoztatja az ország hálózatát” – mondja Gregory Wetstone, az Amerikai Megújuló Energia Tanács vezérigazgatója.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Forrás: https://www.nytimes.com/2018/10/09/business/energy-environment/the-magic-kingdom-is-going-green.html?fbclid=IwAR2qXezS6qulTG2hIwzGLgw9g0O8YlcoQEl1MsOJtwlfNBNHcHxmvgXtUeQ

Panda – Datong, Kína

A Panda Green Energy a környezetvédelem fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a panda-alakú napelemparkjával.

A megfelelő vizuális megjelenés érdekében a panda fekete végtagjai, szemei és fülei sötétebb monokristályos szilícium napelemek, míg a fehér testrészek vékonyréteg napelemekből készültek.

1500 hektáron 100 megawatt teljesítményű erőmű épült fel.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Forrás: https://www.forbes.com/sites/trevornace/2017/07/25/china-just-built-250-acre-solar-farm-shaped-giant-panda/?sh=35413184685f&fbclid=IwAR0eXDSYLTFj7D2SCLqJeydj8TiLR3-OqMwVIJlz304iFVf7k020stJX-oA

 

Aktuális hírekért, információkért érdemes követni a Facebook oldalunkat!