Napelemek a Földön – érdekességek a nagyvilágból. Különleges napelemek

Különleges napelemek. A napelemekről a legtöbb embernek elsőre a házak tetején “pihenő” táblák jutnak eszébe, ahol inkább a praktikusság, mint a design a meghatározó. Bemutatunk néhány példát, ahol a napelemek az épületek díszeként jelennek meg.

Coppenhagen International School

A C.F. Møller dán építészcég tervezte a lenyűgöző Coppenhagen International School külsejét, melyre 12.000 db kék napelemtábla került. A napelemek a teljes épület éves elektromos áram szükségletének több mint a felét megtermelik.

Forrás: https://www.cfmoller.com/…/Copenhagen-International…

ENDESA PAVILION

Az Insititute of Advanced Architecture for Catalonia (Iaac) és a spanyol multinacionális villamosenergia vállalat hozta létre az ENDESA PAVILION-t Barcelonában, 2011-ben. A nap felé optimalizáltan állítható fotovoltaikus panelek a lehető legnagyobb energia felvételre törekszenek. Minden egyes szabálytalan „napelemes tégla” fotovoltaikus panellel van felszerelve, amelyek egyrészt az optimális napfény mennyiségének gyűjtésére szolgálnak, másrészt ellenőrzik, hogy mennyi fény jut az épületbe az adott évszakban.

 

Forrás: https://iaac.net/project/endesa-pavilion/

Solar Ark

Különleges napelemek témakörében nem mehetünk el a  Japánban, Gifu városában található Solar Ark mellett. A Sanyo irodaháza, ahol több mint 5000 panel szolgáltatja az elektromos áramot, ezzel évente több mint 500.000 kWh energiát biztosítva a “bárkának”. Az épületben helyet kapott egy laboratórium, rendezvényterem, kávézó és a szoláris technológiák múzeuma.

Forrás: https://inhabitat.com/solar-ark-worlds-most-stunning…/

Aktuális hírekért, információkért érdemes követni a Facebook oldalunkat!