Amit a napelemről tudni kell

A fotovoltaikus modulok a Napból kinyert fényt (fotonokat) használják, hogy villamos energiát hozzanak létre a fotovoltaikus hatás segítségével. Végső felhasználóként ennyit elég is tudnunk a napelem működési sajátosságairól.

Mire jó egy napelem? 

Bennünket jobban érdekelhet, hogy mire is jó egy napelem? Nagyon leegyszerűsítve mindenre (minden megtámogatására), ami árammal működik. De különösen hasznos lehet számunkra egy saját rendszer működtetése, ha az alábbiakban gondolkodunk:

  • Használhatjuk fűtésre, vagy fűtés támogatására olyan módon, hogy melegvizet állítunk elő.
  • Használhatjuk fűtésre olyan módon, hogy a hűtő-fűtő klímák áramellátásához hívjuk segítségül.
  • Megfelelően méretezett esetben akár egy ház teljes elektromos ellátására is képesek lehetnek a napelemek.
  • Amennyiben elektromos autó vásárlásán gondolkozunk szintén mérlegelésre érdemes napelemes rendszer telepítése.

Megtérülési számítások

A következő nagy kérdés, ami a napelemekkel kapcsolatos megtérülési számításainak is jelentős mértékben befolyásolja az a napelemek várható élettartama. (Ez környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható kérdés).

A jelenlegi technológia mellett a napelemek várható élettartama 25-40 év, értelemszerűen technológiája és a napelemeket ért hatás válogatja. Még a legpesszimistább becslések alapján is 20 évet „simán kibírnak”, ez azért viszonyleg biztos érték, mert a legóvatosabb bankok is 20 évnek számolják az élettartamukat. Ha a bankok elfogadják ezt a várható értéket a kalkulációknál, akkor mi is nyugodtan kalkulálhatunk ezekkel az értékekkel. Ez érdemi segítséget nyújt a különböző megtérülési számításoknál, amikkel ebben a blogban foglalkoztunk.

Mi lesz a napelemmel az életciklus végén?

Végül, de nem utolsó sorban felmerül a kérdés – különösen a környezettudatos fogyasztókban – hogy mi lesz az életciklus végén a napelemekkel.

Számos vélemény lát ezzel kapcsolatban napvilágot, amelyek gyakran egymásnak ellent is mondanak. az egyik tény az, hogy 10-15 évig még nem fogunk szembesülni érdemi elöregedésével a napelemeknek, következésképp jelentős hulladék még nem képződik. Ennyi idő alatt a technológia is rendkívül sokat fejlődhet, újabb megoldások alakulnak ki.

Másrészt az újrahasznosítást jól rendkívül jól elősegíti, hogy a napelemek viszonylag közismert részekből állnak. A napelemek érdemi része fém, műanyag és üveg újra felhasználható, következésképp maximum az lehet a kérdés, hogy mikor jönnek létre azok a vállalkozások, akik a megfelelő technológiát alkalmazva képesek lesznek a „maradékot” szétválasztani és újrahasznosítani.

Tehát környezettudatos felhasználóként nyugodtan választhatod a napelemet – mint valóban az egyik legjobb variánst – vedd fel a kapcsolatot a Sonnekraft csapatával és kidolgozzuk számodra a legkedvezőbb megoldást.

Aktuális hírekért, információkért érdemes követni a Facebook oldalunkat!