Napelem hatékonysága – dőlésszög, tájolás

A napelemekkel kapcsolatos általános ismertetőnkben nem érintettük a napelemek hatékonyságának problematikáját. Számos tényező befolyásolhatja a napelemünk hatékonyságát. Ezek közül az egyik legfontosabb kérdés a dőlésszög és a tájolás. A kettő kéz a kézben jár együtt, hiszen a dőlésszög kiszámításához tudnunk kell, hogy milyen tájolás mellett helyezzük el a napelemet.

Általánosságban:

A dőlésszög nagymértékben függ az évszaktól is, hiszen nyáron a nap magasabb pályán mozog, míg télen egy alacsonyabb pályát jár be. Ezért nagyon fontos, hogy egy hozzáértő szakember kiszámolja az optimális dőlésszöget, hogy évszaktól függetlenül a lehető legtöbb napsugárzás érje a napelemet, így biztosítva a lehető legtöbb energiát.

Tájolás

Az ideális tájolás az értelemszerűen a déli tájolás, mivel ekkor lesz a legjobb a napelemünk teljesítménye. Tehát déli tájolással érhető el a maximális villamos energiatermelés, mivel ekkor főként délután éri jobban a napfény a paneleket. Természetesen nem minden esetben oldható meg a déli tájolás, az ettől történő eltérés – az eltérés mértékének függvényében – folyamatosan csökkenti a napelemünk teljesítményét. Az optimális déli irányú tájoláshoz képest a legkisebb rossz a dél-kelet és a dél-nyugat irányú elhelyezés. Nyilván konkrét esete válogatja, de ez az ideális (déli) tájoláshoz képest nagyságrendileg kb. 4-8%-os hatékonyság csökkenést idéz elő. Ettől még rosszabb a keleti vagy a nyugati tájolás, amely akár 15-20%-os veszteséget okozhat. A sor végén az északi elhelyezkedés áll, ebben az esetben a hatékonyság csökkenése elérheti a 30%-ot is.

Dőlésszög

A dőlésszögek esetében a 30-40 fokos érték tekinthető kvázi optimálisnak. Akkor van a legközelebb a napsugarak beesési szöge az ideálisnak tekinthető 90 fokhoz.

Abban az esetben, ha messzebb van a dőlésszög a fenti értéktől felmerülhet a kérdés milyen lehetőségek vannak a dőlésszög korrigálására? A dőlésszög értékeinek javításában hasznos segítőtársunk lehet egy megfelelő állvány vagy egy professzionális tartószerkezet. Ezek segítségével közelebb tudunk kerülni az az ideális, 30-40 fokos dőlésszöghöz.

Pontosan ezért nagy szerencse, hogy a Sonnekraft Nkft. felkészült szakemberei „tűpontos precizitással” határozzák meg a legnagyobb teljesítmény leadásához szükséges paramétereket.

Aktuális hírekért, információkért érdemes követni a Facebook oldalunkat!